Forest

Chirripo

‘s ochtends even op internet gekeken  en wat mailtjes verstuurd. Daarna lekker ontbeten en klaargemaakt voor onze hike.

We rijden onze auto naar een B&B vlakbij de ingang van Chirripo en van de eigenaar mogen we onze auto daar best een paar uur laten staan. Erg handig, want anders is het een paar kilometer steil een berg op lopen naar het beginpunt en dat voorkom je liever.

het 'minder' steile pad na el thermometre

Het eerste stuk van de tocht heet El Thermometre o.i.d., waarschijnlijk omdat hier je temperatuur genomen wordt of in ieder geval flink omhoog gaan. God wat is het steil. Het is echt zwoegen naar boven. Het uitzicht is wel gelijk erg mooi.

Na deze eerste beproeving komen we er achter dat de weg erachter niet veel beter is. Iets minder steil, maar alsmaar steil omhoog, non stop. De tocht naar boven is 13 kilometer en stijgt ongeveer 2300 meter. Over de eerste kilometer doen wij 45 minuten. De tweede gaat al beter, een half uur. We hadden al besloten niet helemaal naar boven te gaan, maar nu twijfelen we zelfs of we wel naar het 4 kilometer punt willen lopen.

Uiteindelijk laten we ons niet kennen en lopen we de eerste 4 kilometer en stijgen daarbij ongeveer 700 meter. Wat een tocht. Ongeveer bij het 4 kilometerpunt is een afslag naar Cloudbridge, de plek waar we gisteren ook een korte wandeling gemaakt hebben. Liever dan dezelfde weg terug nemen de deze afslag. Onderweg hebben we nog even bereik met de telefoon en regelen we de plek voor de overnachting vanavond. Dat is nog niet makkelijk dicht bij Irazu, want de vulkaan zelf heeft geen overnachtingen vlakbij.

uitzicht over Cloudbridge

De weg waar we nu op zitten is duidelijke the road less travelled. Af en toe vragen we ons af of we nog wel op het pad zitten, want er is niets aangegeven en er zijn zoveel over het pad gevallen bomen dat het af en toe gokken is of we nog goed zitten. Daar komt bij dat de ondergrond vol ligt met dor blad dat samen met de droge ondergrond een fantastische glijbaan vormt. De weg hier naar beneden is zo mogelijk nog steiler dan de weg die we hiervoor omhoog hadden. Het kost veel moeite om niet onderuit te gaan. Ook hier onderweg mooie uitzichten.

Uiteindelijk bereiken we Cloudbridge. Inmiddels is het al na 12-en  en we wilden uiterlijk 1 uur gaan rijden, omdat het nog best ver is naar Carthago en we moeten over de Cerro de la Muerte en dat kan veel tijd kosten. De weg bij Cloudbridge zelf gaat ook nog redelijk steil naar beneden maar loopt wel veel beter en rond 1 uur zijn we bij de auto. Snel nog via internet inchecken voor onze vlucht naar Madrid (gisteren lag de site van Iberia er uit dus kon dat niet) en daarna op pad.

Met de Costaricaanse radio aan (veel vrolijke swingende muziek) zoeven we op weg naar Cerro de la Muerte. Onze tank is inmiddels wel verradelijk leeg, al is de stand met alle heuvels lastig in te schatten. Garmin loodst ons zonder problemen naar het dichtsbijzijnde tankstation waar we op de dampen in de tank aan komen rijden. We hadden ons toch een beetje verkeken op het verbruik van de auto in de bergen heuvelop.

Eenmaal op Cerro de la Muerte (mountain of death) snappen we wel waarom deze berg zo heet. De weg hier eist jaarlijks veel levens en slingert flink. De weg zelf is geen probleem en goed onderhouden. Wel is het rijgedrag van de tico’s link. Zelfs vrachtwagens halen in op punten waar ze niet kunnen zien of er om de bocht iets aankomt.

Het is een interessante tocht. Eerst slingert de weg lang omhoog en na een tijdje rijden we in mist of laaghangende bewolking. Het zicht is geregeld maar een paar meter en de mist kruipt als een dikke damp over de weg, alsof het vloeibare stikstof is. Bijzonder om te zien. De omgeving is een soort mysterieus woud waar je af en toe wat verder kan zien en daarna weer alleen silhouetten van bomen.

Ondertussen rijden tegemoetkomende vrachtwagens in bochten vaak te hard waardoor ze uitzwiepen op onze weghelft. De wegen zijn hier niet echt breed dus veel ruimte om uit te wijken is er niet, maar je geeft deze kolossen wel de ruimte die ze nodig hebben. Opletten geblazen.

Na deze beproeving komen we midden in de spits door het centrum van Carthago heen, een grote stad (oude hoofdstad) van Costa Rica. Voorrang kennen ze hier niet en het is hier veel getoeter en lef hebben om je auto er tussen te duwen. Ik denk weldat het helpt dat onze auto optisch al flink toegetakeld was voordat we hem huurden, want we komen overal met wat geduld toch zonder problemen tussen.

Onze hotelkamer is super. Twee enorme bedden, een mooie badkamer, open haardje, twee luie stoelen voor een TV en heel, heel veel ruimte. Bedden liggen ook heerlijk. Dat wordt lekker slapen zo. Morgen vroeg op voor Irazu en daarna door naar San Jose om de auto in te leveren en het vliegtuig te pakken.

 

Mangrove

Voor het ontbijt de boot op vanuit Drake Bay terug naar Sierpe. Het instappen zelf is totale chaos. Er zijn meerdere boten die mensen naar Sierpe brengen, maar het is totaal niet duidelijk wie in welke boot moet stappen. De kapitein steekt op een gegeven moment 4 vingers op als teken dat er nog vier personen door de branding heen met de baggage mogen komen om in te stappen. De daarop volgende reactie lijkt er een beetje op alsof het eiland in de fik staat en iedereen het tegelijkertijd wil verlaten. Mensen zijn wat dat betreft wel bijzonder. Uiteindelijk pasten we allemaal prima in de boot.

De weg terug ging snel. Het invaren van de rivierbedding was heel apart. We voeren tussen enorme golven waarbij het bootje nietig leek. Zo nu en dan haalden we een golf in en had je het gevoel in een achtbaan van een pretpark te zitten. Alles ging evenwel goed en we hielden het zelfs droog.

Eenmaal aangekomen in de mangrove is de boot dit keer meer door nauwere delen van het mangrovestelsel gevaren. Waarschijnlijk kon dit nu wel omdat het water hoger stond, de wortels van de bomen die op de heenweg ver boven het water uitstaken stonden nu diep in het water. Blijft een indrukwekkende ervaring. Onderweg zagen we nog een sloth in een boom hangen.

Nog voordat we aangemeerd zijn in Sierpe schreeuwen de taxichauffeurs al de tarieven voor een ritje naar Palma Sur, de dichtstbij zijnde stad waar openbaar vervoer nog komt. Totale chaos weer bij het uitstappen, want iedereen wil tegelijk zijn baggage, maar 20 man die baggage willen op een steiger van 3 bij anderhalve meter gaat natuurlijk niet. We doen het evenwel rustig aan en als onze baggage getoond wordt halen we die op.

In Sierpe lekker ontbeten en de auto opgehaald. Daarna doorgereden naar Boruca, een plaatsje waar inheemse Indianen wonen en maskers maken. De weg is wederom slecht en over de 8 kilometer afslag van de grote weg doen we een klein half uur. In het dorpje aangekomen krijgen we een uitleg van een jongen in een soort mini museum over de geschiedenis, een grote man die van de spanjaarden ontsnapt is en in de bergen is gaan wonen en op de een of andere manier een waterval vertegenwoordigt, een vrouw die iets met een reuzenslang heeft gedaan en hun kinderen zijn allemaal vermoord, op een na, die leeft in Corcovado volgens de legende. De rest van de uitleg werd nog ingewikkelder. De jongen deed erg zijn best, maar zijn engels was net als ons spaans een pocito.

Ook nog een filmpje gezien van een festival dat de indianen hier jaarlijks houden. Het gaat eigenlijk om een soort carnaval waarbij de inval van de spanjaarden wordt uitgebeeld. Er wordt veel gezopen en de costaricanen verdelen zich in twee kampen, een met de spanjaarden en de andere in duivels in zeer provisorische costuums en die beuken dan letterlijk op de ander in (duwen). En dat 3 dagen lang. Daar kan carnaval niet tegenop.

In het dorp nog een masker gekocht en daarna door naar Chirripo, de hoogste berg in Midden Amerika. Eenmaal aangekomen bij het hotel blijkt dat ze nog plek hebben (hadden niets geregeld). Een mooie grote kamer. ‘s avonds wordt het hier wel koud (gelukkig), dat is wel lekker na al die hitte.

uitzicht onderweg

Helaas kunnen we Chirripo niet beklimmen, de trip naar boven alleen duurt al minstens 8 uur en vaak langer. De meeste mensen die deze trip doen overnachten op de top en gaan de dag daarna weer terug. Met voorbereiding en alles kost dit je 4 dagen. Zoveel tijd hebben wij niet. Wel kunnen we een stukje van de tocht doen. Dat bekijken we morgen wel.

stroompje in cloudbridge

Vandaag is er nog wel genoeg tijd voor een tochtje naar Cloudbridge, een prive reservaat net voorbij het Chirripo park. De weg er naar toe is echt de slechtste weg tot nu toe in Costa Rica. Zo steil omhoog en naar beneden dat je niet eens meer kan zien of de weg nog doorgaat en zo ja, welke kant op. Tel daarbij veel grote keien en stenen bij op. De weg is bovendien zo smal dat keren niet mogelijk is. Zit je er eenmaal op, dan moet je ‘m wel tot het eind uitrijden. Zou niet weten wat te doen als er een tegenligger aan zou komen. Gelukkig komen we geen tegenligger tegen.

2 kilometer en 20 minuten verder zijn we dan eindelijk bij Cloudbridge gearriveerd. De tocht daar is leuk. We zien diverse watervalletjes en ook schiet er nog het nodige wildlife, waaronder een slang, weg voordat de camera dit kan vastleggen.

 

Even voor 5 uur ging de wekker. Belachelijk vroeg. Snel douchen en daarna
lopen naar een restaurantje dichtbij voor een snel ontbijt. De koffie
kunnen we wel gebruiken.

Na het ontbijt is de zon net opgekomen en gaan we de boot in. De tocht
over het water duurt meer dan een uur. We suizen langs sprookjesachtige
landschappen, kleine eilandjes net uit de kust, rotsformaties gehuld in
een dichte ochtendmist terwijl de branding woest op de rotsen beukt en de
ochtendzon die steeds feller gaat schijnen.

Het wordt langzaamaan warmer, oftewel heet, want toen we om 5 uur
opstonden was het al 30 graden. Gelukkig vaart de boot hard en dat
genereert een verkoelende wind.

Na een lange tocht gaan we ineens naar land. Je moet hier wel echt weten
waar je moet zijn, want de ene inham ziet er net zo uit als de andere. De
boot wordt zo dicht mogelijk naar de kant gevaren en daarna is het
schoenen uit en door de branding naar de kant.

Eenmaal aan de kant, schoenen weer aan en daarna hiken. Helaas wordt ik
(Karik) overvallen door een supergolf die veel verder dan de rest komt en
er voor zorgt dat ik de 5 uur durende hike met een natte schoen begin.
Dat zullen wel blaren worden aan het einde van de dag, nu niets meer aan
te doen.

Al vrij snel nadat we het bos ingaan komen we een grote groep wilde
zwijntjes tegen, ik denk ongeveer 20 dieren. Net nadat we op de zwijntjes
uitgekeken zijn en het pad opdraaien zien we een Tapir, een apart beest
dat een kruising lijkt tussen een olifant en een nijlpaard. Deze beesten
zijn echte nachtdieren en worden erg weinig overdag gezien. Mazzel dus.

baby tapir

Na de Tapirs gaan we verder het woud in tot we bij het ranger station
gekomen zijn. Even intekenen en we kunnen verder. De natuur is hier erg
ruig en mooi. Onze tocht door het bos voert uiteindelijk naar het strand
en daar zien we diepe afdrukken in het zand, tapir sporen. We volgen de
sporen totdat deze in diep struikgewas verdwijnen, zonder spoor van de
Tapirs zelf.

rio sirena

Inmiddels zijn we aanbeland bij Rio Sirena, een aparte rivier waar
zwemmen niet aan te raden is, omdat bij hoog water niet alleen
krokodillen het water onveilig maken, maar ook bull sharks die dan de
stroom op zwemmen.

Onderweg zien we ook geregeld apen door bomen slingeren, vaak hoog boven
ons, maar soms ook vlakbij. Meestal gaat het om spidermonkeys, maar we
zien ook howlers, zwarte apen met een gorilla achtig gezicht.

luiaard met baby

Ook zien we een luiaard moeder met haar baby hoog in de boom hangen.
Bijzonder om de moeder en jong te zien bewegen, want dat doen ze overdag
meestal niet.

Jesus Christ Lizard

Onderweg zien we de meest grillige grote bomen en een hoop vogels, teveel
om op te noemen. Daarnaast ook nog een kaaiman, coati, jesus christ
lizard (kan op water lopen, vandaar de naam), enorme spinnen (o.a. Golden
web spider met een web zo sterk dat ze er kogelvrije vesten van
maken/maakten), een toekan en tot slot een echte slang.

raar soort sprinkhaan

goldenweb spider (zo groot als een mensenhand)

Slang!

kaaiman

Al met al was het een erg leuke tocht. De weg de zee op was best heftig,  we moesten voor ons gevoel huizenhoge golven over en de boot ging hard op en neer. Af en toe schepten we behoorlijk wat water en werden we hard naar beneden gesmeten, maar uiteindelijk bereikten we open zee zonder echte problemen.

Onderweg zien we nog tonijn springen, een grote manta ray uit het water opkomen en een groep dolfijnen. Alleen de walvissen ontbraken nog, super dag.

‘s middags ben ik met Alex van ons B&B gaan vissen vanaf het strand. Hij
had nog een hengel over, dus wij op pad. Was voor mij 10 tot 15 jaar
geleden dat ik een hengel had vastgehouden, apart om weer eens te doen.
Erg leuk ook om te doen tussen alle locals die ook een hengeltje of netje
uitwerpen.

Morgen gaan we naar Cano island om te snorkelen. Lijkt me super gaaf.

Corcovado! Daar gaan we naar toe vandaag. Op zich wordt het wel een beetje een reisdagje zonder al te veel bijzonders, maar desalniettemin zijn we blij dat het gelukt is daar een leuke accomodatie te boeken. Gewoon een B&B in het midden van het kleine dorpje Drake Bay in plaats van een of ander resort waar je volledig afhankelijk bent van wat ze daar bieden.

We ontbijten rustig en hebben onze baggage totaal omgegooid zodat alles wat we voor de komende 4 dagen nodig hebben in een grote rugzak past. De rest van de spullen laten we in de auto achter op een bewaakt parkeerterrein. Hopen maar dat alles er nog is als wij weer terugkomen. Zo niet, dan hebben we in ieder geval een paar tico’s blij gemaakt met een paar t-shirts, broeken en ondergoed.

Zodra we de auto starten worden we onaangenaam verrast door Garmin die aangeeft dat de reistijd 3 uur is in plaats van de 1 uur en een kwartier waar wij vanuit zijn gegaan. Dan zouden we de boot gaan missen. Gelukkig blijkt Garmin ongelijk te hebben en doen we er anderhalf uur over. De weg naar Sierpe is vrij rechttoe rechtaan, al is het laatste stuk asfalt surprise, waarbij de surprise bestaat uit vanaf een afstandje niet goed zichtbare op elkaar volgende diepe kuilen, soms nagenoeg de gehele weg breed. Langzaamaan dus.

uitzicht vanuit cafe in sierpe

De aankomst in Sierpe is chaotisch. Er zou ergens een beveiligde lang parkeren plaats zijn, maar waar is nergens aangegeven. Ik weet dat ik mee moet met Dago, de kapitein van ons bootje naar Drake Bay, maar wie hij is en waar ik hem kan ontmoeten werd er niet bij verteld. Alles zou zich vanzelf moeten wijzen en dat deed het ook. De plaatselijke kokosnootmelk verkoper wist mij te vertellen waar Dago was en Dago wist weer wie er over langparkeren ging. Dus koffers uitladen en daarna snel achter een Tico aanrijden die me een nietszeggend bonnetje geeft en mij de auto achter een hek laat parkeren. Gelukkig staan er nog een hoop andere vrij nieuwe auto’s. Duidelijk rentals, dus ik hoef me geen zorgen te maken.

Daarna is het in een barretje wachten tot we kunnen vertrekken. We zijn meer dan een uur te vroeg, maar dat geeft niet. Het uitzicht is prima. We kijken toe hoe er ongelofelijk veel levensmiddelen in het kleine bootje gestouwd wordt dat later onze boot blijkt te zijn. Onder banken, in ruimtes opzij, achter de kapitein, voorin, overal liggen wijn, fruit en eieren opgestapeld.

onderweg naar corcovado

Rondom 11:15 zwaait de kapitein wild met zijn armen, het teken dat wij moeten komen. Naast alle levensmiddelen en de baggage van alle passagiers nemen er nog 14 man + kapitein plaats in de kleine boot. Volle bak.

riviermond met in de verte de branding van de zee

Met een flinke vaart zoeven we door de mangroves. Onderweg zien we huisjes van de locals en veel, heel veel palmen en bamboe. In de verte zien we op een gegeven moment de branding terwijl de palmen aan onze linkerhand stoppen en er een kort zandstrandje zichtbaar wordt, we zijn nu in de monding van de rivier.

verlaten riviermond

Met wat golfslag werken we ons over de branding heen de zee op en daar gaat de tocht weer in volle vaart verder langs rotspartijen in het water en de kust. In de verte zien we ook al Isle de Cano liggen waar we nog willen gaan snorkelen. Zou daar erg mooi zijn, met veel vissen, mantarays en kleine haaien.

Drake bay (eb)

Voordat de kapitein aan land gaat is hij nog zo attent om iedereen eerst te vragen om te betalen. Wel een tactische zet, want het is vanaf hier best ver zwemmen met je baggage. De kosten vallen enorm mee, had gehoord dat het 35 dollar p.p. enkele reis zou zijn, maar het blijkt om 15 dollar te gaan. Koopje.

Drake bay - het dorp

Het laatste stukje naar de wal toe is het wel in het water springen en met je baggage naar de kant waden. Gelukkig is de boot dichtbij het strand zodat je tot je knieen nat wordt, tenminste, als er geen grote golf aan komt.

Op het strand worden we snel opgepikt door Alex die ons naar ons appartementje brengt. Het is een mooie ruime kamer met een goedwerkende fan en eigen douche / WC en een koelkastje. Dat laatste is ook heerlijk, zeker met deze hitte, al zullen we de meeste drankjes wel kopen in het naastgelegen barretje waar we ook geluncht hebben en de kwaliteit was prima.

de enige weg van Drake Bay Village

Na het eten nog een tocht voor morgen geboekt, een hike van 5 uur met gids in het centrum van het gebied, vanaf rangerstation Sirena. Helaas moeten we om 6:00 uur vertrekken en dat betekent dat we ons uiterlijk 5:20 uur moeten melden op een andere locatie voor ontbijt. Dat wordt vroeg opstaan dus.

einde van de baai

‘s middags nog naar het strand geweest en een heerlijke strandwandeling gemaakt. Aan het einde van het strand ging een paadje het bos in. Onderweg komen we nog enorme bamboe planten tegen:

Hier en daar stond een pijl met daarop de verleidelijke woorden: playa. Uiteraard gingen we deze bordjes volgen. Na een tocht van 5 minuten op flipflops kwamen we er achter dat de playa nog 25 minuten lopen verder was. Toch maar gedaan, want het pad door het bos was relatief vlak en goed onderhouden.

de andere baai waar we naar toe gehiked zijn

Het strandje zelf was mooi. Hier veel meer golfslag dan bij Drake Bay. In het begin is het lekker zwemmen, maar ineens slaat de zee om en komt er een sterke stroming die je dan weer hard de zee op duwt en dan weer hard de zee in trekt, zo hard dat zelfs als je stevig staat, het lastig is om overeind te blijven. En als je omvalt, dan ga je hard mee. Een tijdje zo in de golven gespeeld en daarna het water uit, opdrogen in de zon en daarna terug.

Drake Bay (vloed) met vissers

Na de tocht door de bos bleek het strand van onze baai helemaal verdwenen te zijn. Kennelijk is het al bijna vloed. Slippertjes uit en door het water verder, het is niet diep. Alle tico’s lijken wel tevoorschijn gekomen te zijn om te gaan vissen. Dat gaat hier heel simpel, met een klosje garen een een haakje met een klein visje er aan. En met succes. Kort nadat we terug zijn en ik dit zit te tikken komt Alex (beheerder van onze lodge) terug met een enorme vis (leek wat op een zwaardvis) van meer dan een meter. Dat wordt de vis van de dag proberen, want die zag er goed uit.

De vis van de dag smaakte uitstekend. Nog geen uur nadat hij gevangen was lag hij al op mijn bord. Bijzonder genieten. Met het eten zit het hier in ieder geval goed. Nu vroeg slapen. Met de zon van vandaag en de biertjes bij het eten zal dat geen probleem zijn. Opstaan voor 5:00 uur is een ander verhaal…

 

Openlucht kerk tegenover onze B&B in Tambor

De eerste uitdaging van de ochtend was het uitleggen wat we wilden hebben voor ontbijt. Het systeem van aanwijzen werkte overigens prima. Ontbijt was heerlijk. Vers fruit, volkoren pancakes  en een soort vruchtenmilkshake met yoghurt.

Baai van Curu vanaf uitkijkpunt

Na deze voedzame start op weg naar Curu, een privaat natuurreservaat een kilometer of 20 verderop, vlakbij een ferry die we willen nemen om de oversteek naar Puntarenas (punt in het zand) te maken.

In curu mooie stranden met palmbomen gezien. Het bos is hier anders dan andere bossen die we tot nu toe gezien hebben en bestaat voor een groot deel uit enorme palmbomen. Geeft een echt tropische sfeer.

We hebben daar een aantal korte hikes gemaakt en veel capucijneraapjes tegengekomen. De beestjes konden we van vrij dichtbij bewonderen. Verder ook nog herten, grondmarmotten en leguanen gezien.

Verderop in Curu nog door een mangrovewoude gelopen. Doordat het eb was, was de wirwar van wortels goed zichtbaar. Met vloed staat dit stuk onder water.

Na deze trip door Curu hebben we ons moeten haasten naar de ferry, want natuurlijk hadden we weer te lang gehiked en vertrokken we te laat. We kwamen aan en konden nagenoeg meteen de ferry inrijden. Terwijl de een de auto de ferry in manouvreerde moest de ander nog een kaartje kopen.

De tocht naar de overkant duurde iets meer dan een uur en was zeker de moeite waard. Onderweg passeerden we verschillende eilandjes en konden we lekker uitpuffen van het haasten na de ferry.

Eenmaal aan vaste wal gekomen wacht ons een bijzonder spektakel. Om niet duidelijke redenen mogen alleen de bestuurders van de auto naar hun auto om deze uit de boot te rijden en moeten de rest van de passagiers te voet het schip verlaten. Dit leid tot een bijzonder grappig en chaotisch tafereel, want vanaf de ferry rij je meteen het centrum van Puntarenas in, een wat grotere stad hier. Is een beetje te vergelijken alsof je in de buurt van centraal station van Amsterdam met de auto rijdt. Om de pret compleet te maken staan er ook 20 taxi’s kriskras geparkeerd.

Iedereen probeert wanhopig de auto ergens langs de kant kwijt te raken om de partner met of zonder kinderen weer te vinden, maar dat kan haast niet, dus dan maar de smalle straatjes in en proberen een rondje te rijden. Gelukkig kon ik de auto nog op het laatste plekje voor een cafetaria kwijt en kon Maaike mij vrij gemakkelijk vinden.

Vanaf Puntarenas is het nog een uur of 3 rijden naar Uvita. Dat is op zich geen straf, want zodra we uit de stad zijn is het landschap niet onaardig. Zo nu en dan stoppen we even langs de kant van de weg om van het uitzicht te genieten of een foto te nemen.

Eenmaal in Uvita aangekomen blijkt onze kamer een cabin te zijn op een heuvel  met een mooi uitzicht naar de bergen in de verte. De cabin ziet er top uit, erg mooi verzorgd en zo te zien nog niet zo lang opgeleverd. We hebben ook een koelkastje, wat een welkome aanwinst is. Daar hebben we voor onze komende tripjes een hoop lol van. Op het harde geluid van de cicades en andere beesten na is het hier muisstil.

Eind van de middag besluiten we nog te kijken of we kunnen surfen. Dat kan helaas niet, want het bedrijf dat surfplanken verhuurt is al dicht. In plaats daarvan gaan we lekker naar een strandje om te zwemmen en de zonsondergang te bewonderen.

closeup van grote golf bij zonsondergang

De branding is hier fors en er is een sterke onderstroom, dus we gaan niet al te ver zwemmen, anders komen we misschien niet meer aan wal. Ook de golven zijn hier flink, waarschijnlijk omdat het strand hier vrij snel afloopt. Het water is heerlijk warm, waarschijnlijk een graad of 27. Heerlijk genoten. Morgen gaan we een boottocht maken om walvissen en dolfijnen te zien. Maar eerst lekker slapen.

sunset uvita

Gewekt door de opkomende zon die door de ramen schijnt schuiven we aan bij het ontbijt. Het is weer heerlijk fruit en daarna broodjes met ei en jam met heerlijke costaricaanse koffie. Een goed begin van de dag. Was gisteravond wel erg warm, denk meer dan 20 graden, maar gelukkig stond er veel wind, dus was goed uit te houden.

Ook vanochtend waait het nog hard. Als het hier al hard waait, is het bij de vulkaan nog heftiger en kunnen we niet naar de top omdat je daar gewoonweg van afwaait. Het laatste stuk bij de top gaat namelijk over een richel van 80 cm breed en aan beide kanten een afgrond. Daar kan je alleen naar toe als het nagenoeg windstil is en dat is het hier totaal niet. We hebben hier te maken met de staart van een orkaan bij Mexico en dat zorgt hier voor erg veel wind (en in het oosten regen, maar daar zijn we gelukkig al geweest). De wind gaat ook nog wel een paar dagen aanhouden zo te zien, dus het beklimmen van de top van Rincon de la Vieja zit er voor ons dus niet in.

In plaats van de tocht naar de top gaan we vandaag twee andere hikes in het park doen. Eerst een tocht langs allerlei geothermische hotspots, kokend water midden in de natuur, omhoog spattende modderpoelen en gevaarlijk grommende gaten in de grond waar rook uit komt. Erg bijzonder.

Modderpoelen met opspattende modder

Ook is het best raar dat er zo vlak bij kokend water uit de grond en opspattende kokende modder bomen kunnen groeien. En als je de grond onder je zwaar hoort grommen en je ziet een meter voor je rook uit een gat omhoog stijgen, ga je je ook afvragen hoe veilig de ondergrond is waar je op staat.

kokend water midden in het bos

Zwaveldamp hangend in bos

Kort filmpje van modderpoelen, kokend water etc. voor de liefhebber:

http://www.youtube.com/watch?v=s5wJbp1JJQg

En dat allemaal in de brandende zon, tjonge wat is het hier warm. Af en toe valt er een spatje regen, maar dat droogt sneller op door de zon dan dat je er nat van wordt.

Gecko van circa 50 cm kwamen we tegen op hike

De tweede tocht is een hike van twee uur heen en twee uur terug naar een waterval met een mooie lagune er voor waar je kan zwemmen. Deze tocht zou ten opzichte van een andere tocht naar een waterval betrekkelijk vlak moeten zijn. Die andere tocht wordt overigens vanwege de wind ook afgeraden.

De huidige tocht vinden wij al steil en lang genoeg. Onderweg zien we weer enorm grote bomen in een wat meer open bos. We zien ook nog spidermonkeys hoog in de bomen. Vrij plotseling verandert het landschap van bos in een vrij droge vlakte met grote agaves en gaat het daarna ineens weer verder in een bos.

Aan het eind van de tocht is het erg steil afdalen, maar de waterval en de lagune zijn prachtig. Heerlijk gezwommen om even af te koelen en daarna ons lunchpakket verorberd.

De weg terug ging, hoewel dit tegen wind en omhoog was, verrassend genoeg sneller dan de weg heen en daardoor hadden we, tegen de verwachting in, nog wel tijd om een paar natuurlijke thermale baden in de buurt te bezoeken.

De thermale baden zijn mooi gesitueerd, midden in de natuur langs een stromende rivier. Omdat het thermale zwavelhoudende water zelf wel erg heet is om in te gaan zitten (40 graden Celcius), wordt er door middel van een holle bamboestok water uit de naastgelegen rivier een natuurlijk gevormde kom in de rotse ingeleid waardoor het water gemengd wordt en er een warm bad ontstaat. Heerlijk voor de vermoeide spieren na ongeveer 7 uur hiken.

Rechts hotsprings met natuurlijk mengbad, links rivier

‘s avonds nog lekker een paar biertjes gedronken bij de hut, beetje hangen in de hangmat en daarna nog goede tips gekregen voor de rest van de trip, van mooie stranden in Nicoya tot een mooie plek om te gaan snorkelen waarbij je op weg naar het rif ook nog walvissen kunt zien. Of dat allemaal gaat lukken valt natuurlijk nog te bezien. Morgen gaan we in ieder geval naar de kust en kijken we of door de storm het water niet te troebel is geworden om te snorkelen.

Heerlijk uitgeslapen vanmorgen en lekker relaxed ontbeten en de blog een beetje bijgewerkt. Daarna de spullen ingepakt en onderweg. Bij de lokale bakker nog twee koffiebroodjes gehaald (onze lunch) en verderop in het dorp bij de supermarkt drinken ingeslagen om mee te nemen op onze hikes.

Het eerste deel van de weg uit Monteverde was slechter dan de weg er naar toe. Het is echt slalommen om de kuilen in de weg en de hoge stenen heen. De weg gaat verder weer strak kilometerslang met een hoge hellingshoek naar beneden. Auto in de laagste versnelling en bijremmen maar. De weg slingert ook als een gek. Al met al een uitdagend ritje.

Na een flink aantal kilometers van dit geslinger op slecht wegdek komen we ineens op asfalt terecht en gaat alles een stuk sneller. Ook hier zijn wel kuilen, maar dat zijn er niet zoveel. verder is de maximumsnelheid nog steeds maar tussen de 40-80 km/h, maar dat is nog altijd een stuk sneller. We schieten dan ook aardig op.

Op een kilometer of 20 voor Liberia een afslag genomen naar de Llanos de Cortes Cataratas (falls). Entree bestaat hier uit een donatie voor het goede doel, scholing voor kinderen. Of het geld daar ook daadwerkelijk terecht komt valt te bezien, maar dat er iets betaald moet worden is hier niet ongebruikelijk. De weg hobbelt hier weer lekker, maar na een kilometer zijn we al op de parkeerplaats aangekomen. Daar nog een korte wandeltocht van ca 5 minuten naar beneden en we zijn al bij de falls.

Llanos de Cortes falls

De waterval is mooi breed en de lagune er voor is groot genoeg om in te zwemmen. Helaas zijn er meer mensen op dit idee gekomen, maar desondanks is het heerlijk afkoelen van de hitte. Is hier denk ik rond de 30 graden met een hoge luchtvochtigheid, dus best broeierig.

Kort filmpje van falls:

http://www.youtube.com/watch?v=V0-JjkslbFI

Na het zwemmen is het nog een kort stukje naar Curubande. Net even buiten de stad zit onze B&B. Daar worden we hartelijk ontvangen. Nadat we ons gesettled hebben krijgen we een uitvoerige uitleg welke tochten we wel en niet kunnen maken en wat er verder in de omgeving te doen is, waar wel en niet te eten, etc. Super handig. Lijkt er op dat we aan twee overnachtingen niet genoeg gaan hebben. Hangt er vanaf of de tocht naar de top van de vulkaan wel mogelijk is of niet. Onlangs is de route afgesloten vanwege nieuwe erupties en het pad aan de top schijnt zo smal te zijn dat ze je bij harde wind ook niet omhoog laten gaan. We zullen wel zien.

We vermaken ons in ieder geval prima. Krijgen ook nog tal van handige tips voor het vervolg van onze reis, Nicoya e.d., waar te surfen en waar te snorkelen. Ik hoop dat we vanavond wel een beetje kunnen slapen, want is hier erg warm ‘s avonds, 20 graden of warmer.

Monteverde cloudforest

De planning was om vandaag, na een korte hike door Monteverde Cloud Forest, naar Rincon de la Vieja te gaan. Na een heerlijk ontbijt gebeld met het hotel waar we zouden willen verblijven voor een overnachting, maar daar hadden ze alleen nog een kamer voor een nacht. Dat is voor ons niet praktisch, want we willen juist een plek waar we twee nachten op rij terecht kunnen, zodat we – zonder al onze belangrijke papieren mee te nemen – een lange tocht kunnen maken.

Stoeltje

Een volgend hotel gebeld. Hier was wel plek, maar men was ook zo eerlijk om te melden dat het park morgen (maandag) gesloten is, dus als we willen hiken kunnen we beter een dag later komen. Dit leek ons een goed plan, dus hebben we besloten een dag langer in Monteverde te blijven. Gelukkig was onze kamer nog niet geboekt door een andere gast, dus kunnen we direct na het ontbijt op pad.

Van deze boom hebben we ook nog een kort filmpje gemaakt, echt enorm:

 

In Monteverde een lange tocht gemaakt waardoor we het grootste deel van het park wel gezien hebben. Mooi woud. Behalve wat vogels en duizendpoten geen wildlife gezien. Wel hebben we nu kunnen zien waarom het hier cloudforest heet.

Bovenop de continental divide, een bergketen die loopt van de Rocky mountains in Canada (volgens mij begint hij op een gletsjer waar wij een paar jaar terug nog op gestaan hebben) tot het zuiden van Argentinie. Op een heldere dag kan je aan de ene kant de Pacific Ocean en aan de andere kant Carribean Sea zien. Zo helder was het vandaag niet. Met grote vaart razen wolken hier voorbij.

Verder door het bos verder gewandeld via een hoge hangbrug naar een kleine waterval. Was een leuke tocht.

Uitzicht vanuit Monteverde, in de verte de golf van Nicoya waar we nog naar toegaan

Op een tip van onze hoteleigenaar hebben we ook de San Luis Falls nog bezocht. Dat was een zeer bijzondere tocht. De weg er naartoe was eerst eindeloos lang een helling afrijden met een hellingshoek van 20% of meer (stond niet aangegeven). Uiteraard was de weg slecht vol gaten en scherpe keien en op de meeste plekken niet breed genoeg voor 2 auto’s, dus feest als er een tegenligger aankomt.

Na dit abseilen voor auto’s werd de weg precies een auto breed en mochten we over nog grotere keien en door kleine ondiepe riviertjes onze weg vervolgen. Uiteindelijk aangekomen op een weilandje dat diende als parkeerplaats en daar begon gelijk ook het pad.

De tocht zou ongeveer 40 minuten naar de waterval zijn en dat hebben we er zeker over gedaan. Het begin ging heel vlot en al vrij gauw zagen we een familie kapucijneraapjes door de bomen scheren. Erg leuk om te zien.

Daarna ging het pad verder en verder omhoog, met planken die over stroompjes gelegd waren die dienden als brug. Best avontuurlijk en leuk om te doen. De omgeving was ook erg mooi en het weer was super.

Eenmaal aangekomen was de waterval zo hoog dat hij niet eens in zijn geheel op de foto paste. Het water was even te koud om in te zwemmen, maar wel lekker even de voeten in het water gestoken. Ter plekke nog leuk gesproken met een amerikaanse lawyer die over de praktijken in New York nog het nodige wist te vertellen.

Daarna terug naar ons hotel. Onderweg nog een duits stel een lift gegeven naar Santa Elena en daar gelijk maar een overheerlijke vruchten yoghurt shake genomen. Al het fruit is hier zoveel lekkerder dan in Nederland, zonde dat wij het met die halfrijpe rommel moeten doen.

‘s avonds nog lekker gelezen en wat plannen gemaakt voor de volgende dag. En bijtijds gaan pitten, want van al dat gehike zijn we best moe.

Morgen gaan we wel op weg naar Rincon de la Vieja. Volgens mij hebben we daar geen internet, dus een update kan wel even op zich laten wachten.

Weer een dag vroeg uit de veren om op tijd te zijn voor de guided tour door het nevelwoud hier. Vandaag gaan we naar Santa Elena Cloud Forest, het (aanzienlijk) grotere zusje van het meer bekende en vlakbij gelegen Monteverde Cloudforest Reserve.

Bij het opstaan geen nieuwe schorpioenen of andere nare beesten ontdekt. Het ontbijt is uitstekend en met nieuwe energie gaan we op pad. Wel eerst nog eerst 15 kilometer rijden naar het begin van het park (30 min). Met deze wegen is duidelijk waarom de lokale bevolking de voorkeur geeft aan dirt bikes.

Eenmaal aangekomen zijn er teveel mensen voor een groep en moeten 2 mensen met een andere groep mee. Maaike en ik bieden ons daarvoor aan met als apart gevolg dat de rest van de deelnemers van de andere groep niet komen opdagen zodat we per saldo een prive gids hebben. Onze gids, Orlando, is erg enthousiast en maakt ook foto’s voor Ansichtkaarten. Hij heeft ook een mooie verrekijker op een standaard bij zich waarmee je enorm op dingen kunt inzoomen. Dat blijkt geen overbodige luxe, want wildlife spotten hier is lastig, zelfs als je relatief dichtbij bent.

Met behulp van Orlando zien we evenwel een groene viper (slang) in een boom liggen. Het overige wildlife dat we hebben gezien bestond uit tal van bijzondere vogels, klein en groot.

Daarnaast ontzettend veel bijzondere bomen, begroeid met zoveel andere planten dat je de boom zelf nauwelijks meer kon zien gezien. Ook varens zo groot als bomen en veel meer. Overal lianen, wortels van andere planten etc., een groene oase, bijzonder.

Na deze enerverende tocht eerst langs de garage gereden (gisteren hadden we het er nog over dat we hoopten dat we dit deze vakantie niet nodig zou zijn, maar helaas). Daar in gebrekkig spaans uit geprobeerd te leggen dat ik een nieuwe ruitenwisser nodig had. Deze hadden ze niet, maar een pompstation een eindje verder gelukkig wel.

Na de lunch zijn we naar onze nieuwe overnachtingsplek gegaan. We worden ontvangen door een schattige Tico die ons de kamer laat zien. Ziet er prima uit, veel te groot voor wat we nodig hebben, 2x een eenpersoonsbed en daarnaast nog een tweepersoonsbed. Als Maaike en ik nog ruzie gaan maken deze vakantie, is dit het ideale moment.

Kort nadat we onze spullen gedropt hebben worden we opgehaald voor een tour over een koffieplantage geboekt die we rond lunchtijd geboekt hebben. Voor ons als echte koffie liefhebbers natuurlijk essentieel om te weten wat we naar binnen gieten. Blijkt een ontzettend leuke en ook leerzame tour te zijn. Leuk om te weten wat een goede koffie een goede koffie maakt en wat er allemaal moet gebeuren voordat je koffie hebt. Ook bijzonder dat het goedje, totdat het gebrand wordt, nagenoeg geen smaak heeft. Voor de echte highland koffieteler die de bessen met de hand heeft laten plukken, in de zon heeft laten drogen, is dark roast eigenlijk een belediging. Dat is hetzelfde als een goede steak well done bereiden.

wit = unroasted lichtbruin = light roast en donker = dark roast

We ontmoeten op de koffieplantage ook de zoon van de oorspronkelijke ontdekkingsreizigers die zich hier gevestigd hebben, Don Juan (geen grap) die er eind in de zeventig bijzonder kwiek uitziet.

Leuke bijkomstigheid van de tour was dat er ook nog een mini chocolade excursie bij zat, met niet alleen een korte uitleg waar chocolade van gemaakt wordt, maar ook daadwerkelijk ter plekke van gedroogde cacao bonen chocolade gemaakt werd. Smaakte prima. Ook nog sugercanesap en sugercane zelf geproefd.

Terug bij het hoofdgebouw van de plantage nog de verschillende roasts koffie geproefd. Smaakt inderdaad super.

‘s avonds nog gegeten in een hippe pizzatent. Ook prima eten, koken kunnen ze hier wel. Nog door het donker over de onverlichte onverharde wegen de weg naar onze overnachtingsplek teruggezocht en gevonden en daarna heerlijk slapen. Morgenochtend nog hiken in Monteverde en daarna door naar Rincon de la Vieja.