27 februari 2023 – Met de slee naar Utsjoki en sneeuwstorm in de middag

Vandaag een ‘vrije dag’. Klinkt altijd wat raar als je op vakantie bent, maar goed, geen zaken op de planning vandaag, dat is pas later deze week.

Omdat het vanmiddag waarschijnlijk gaat sneeuwen, besluiten we in de ochtend maar naar het dorp Utsjoki te lopen, om daar in de winkel wat spulletjes te kopen.

Het weer valt mee en de voorspelde bewolking laat meer dan genoeg zon door. Het is zulk mooi weer dat ik ook de drone nog even een rondje laat maken om de omgeving te bekijken.

Nadat de meiden wat gespeeld hebben met de stepslee met stoeltje voorop gaan we op pad.

Maaike en ik steppen duwen en de meisjes lekker op het stoeltje voorop. Zo weten we zeker dat er niemand te moe wordt voor we het dorp bereiken.

Er staat een fiks windje, maar op de heenweg hebben we die in de rug. Toch gaat het met de slee wel wat zwaarder dan we hadden verwacht. Maar stuk doorzettend komen we alsnog in het dorp aan. Daar vinden we een soort hier kan je van alles kopen supermarkt met een allervriendelijkste bediening. Van gereedschap, schoenen, speelgoed tot de dagelijkse boodschappen. Voor een fles wijn zitten we hier wel verkeerd, daarvoor moet je 50-100 km reizen hier. Een alcoholist heeft het maar zwaar.

We kopen wat chips voor de meiden en een biertje voor papa (dat hadden ze wel) en dan gaan we nog even over de grote brug hier Noorwegen in. Vanaf de brug mooi uitzicht op de bevroren rivier de Teno die ook wel Deatnu wordt genoemd (grote stroom in het fins).

Daarna terug naar het huisje. Op de terugweg voelen we de wind die wel lijkt te zijn aangetrokken goed en af en toe worden we gezandstraald, maar dan met sneeuw die hard in ons gezicht blaast.

We zijn terug net op tijd voor de lunch, maar ook net op tijd voor de heftige sneeuw. Want als we van ons huisje naar het restaurant willen lopen (echt een stukkie van niets), lopen we in een forse sneeuwbui naar buiten.

Na de lunch zijn onze sporen van het lopen naar het restaurant al weer uitgevaagd. De meisjes spelen even lekker buiten in de sneeuw. Daarna spelen ze lekker binnen verder en kijken we ook nog met z’n allen een film (lang leve Netflix en een Smart TV). Buiten gaat het steeds harder tekeer. De wind giert om het huisje en we kunnen door alle sneeuw die tegen de ramen is gewaaid niet eens meer naar buiten kijken.

Rond etenstijd gaat het nog steeds hard tekeer. Er is sinds de lunch minstens 20 cm sneeuw gevallen. Wat gaat dat hier hard! Onze sneeuwlaarzenzakken helemaal weg in de diepe verse sneeuw, zo diep dat we net geen sneeuw scheppen.

In het restaurant doen we na het eten nog een paar spelletjes. Ook horen we dat onze rendiersafari een dagje is uitgesteld. Morgen(ochtend) is het nog steeds te slecht weer daarvoor. Dat komt goed uit, want een dag eerder hadden we geprobeerd dit te verplaatsen naar woensdag, omdat de weersverwachting dan beter was, maar dat was toen kennelijk niet mogelijk. Maar nood breekt wet, nu kan het wel.

Dat betekent morgen weer een dagje ‘vrij’. We kijken wel. Er zijn genoeg zaken hier om te lenen: langlauf-ski’s, sneeuwschoenen, diverse soorten sleetjes, genoeg om ons mee te vermaken.

’s avonds nog met zijn allen de sauna in. Weer nieuwe indrukken voor de meisjes. Madouc vond t echt veel te heet, maar Anika (en Maaike) konden er wel van genieten.

Nog een beetje chillen ’s avonds met een biertje, filmpje en wat nootjes en dan lekker naar bed.

  1. Genieten! Niet te geloven, maar gisternacht was hier in bijna geheel Nederland de Aurora Borealis te zien.

  2. echt leuk om te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Lapland

Thema bij Anders NorénOmhoog ↑