De weersverwachting is niet gewijzigd dus ‘s ochtends vroeg gebeld met Fox Glacier Guides om bij hen na te gaan wat zij zelf verwachten. Precies wat wij al dachten, morgenochtend is het slecht en morgenmiddag misschien iets beter, maar twijfelachtig.
Gelukkig hebben ze nog plek vanmiddag om 14:50 uur, maar dan moeten we wel vrij vlot vertrekken. Daar hadden we al rekening mee gehouden en daarom zijn we ook bijtijds opgestaan.
‘s ochtends eerst ontbeten met pancakes bij Pancake Rocks restaurant. Smaakte prima. Daarna nog een stukje van de Pororari River Track gelopen om onze nieuwsgierigheid te bevredigen. Helaas kunnen we niet de hele track lopen omdat we dan niet meer op tijd in Fox Glacier zijn om daar met de tocht mee te gaan.
Het deel van de Pororari River Track dat we gelopen hebben zag er in ieder geval mooi uit. Na een half uurtje zijn we omgedraaid en terug naar de auto gegaan.
De weg naar Fox Glacier gaat in het begin langs de woeste West Coast en dat levert mooie vergezichten op. Daarna gaat het land inwaarts en wordt de omgeving wat saaier, maar nog altijd geen straf om hier te moeten rijden.
Onderweg komen we nog langs het plaatsje Hokitika, centrum van jade handel. Daar doen we voor Maaike een aantal leuke sieraden op en gaan we verder door naar Fox.
Om 14:00 checken we in bij het hotel, ruim op tijd voor de tocht naar de gletsjer om 14:50 uur.
Voor de gletsjertocht hebben we de variant met een helikoptervlucht naar een hoger deel van de gletsjer geboekt, omdat je daarmee – in tegenstelling tot alle andere tochten – wel veel tijd op het ijs doorbrengt. En daarnaast is een helikoptertocht over een gletsjer heen en weer natuurlijk ook erg gaaf en mooi om te zien.
De helikopter is een klein dingetje en er passen maximaal 6 personen + piloot tegelijk in. Voordeel is dat iedereen wel een aardig uitzicht heeft. Fotograferen en filmen is wel verdraaid lastig in een heli.
Na een kort vluchtje van ongeveer 10 minuten zijn we op de gletsjer waar provisorisch een stukje ijs is platgemaakt. De gletsjer beweegt hier – voor gletjsers dan – razend snel en legt per dag tussen de 2 en 5 meter af, waardoor om de zoveel weken een nieuw platform uitgehakt moet worden.
Dit betekent ook dat de ijsformaties ook telkens wijzigen en soms een paar weken en soms maar een paar dagen te bewonderen zijn voordat ze weer zijn weggevaagd.
Voordat we aan onze tocht over het ijs beginnen moeten we eerst twee centimeter lange metalen spikes onder onze schoenen binden zodat we goed grip hebben op het ijs.
Het zicht vanaf de gletsjer op de rest van de gletsjer en de bergen er omheen is indrukwekkend.
Bij de tocht over de gletjser zien we diepe scheuren in het ijs en bogen/ grotten die door de druk van het sneller bewegende ijs op het langzamer bewegende ijs gevormd worden. Door de druk wordt het ijs samengeperst en wordt het keihard en krijgt het een diep blauwe kleur. Erg mooi om te zien.
Gaandeweg de tocht zien we kleine stroompjes van smeltwater zich een weg door de gletsjer banen om dan uiteindelijk te verdwijnen in een gat (moulin) dieper het ijs in.
Het eerste deel van de tocht schijnt de zon. Langzaam beginnen de wolken boven ons samen te pakken en geregeld is er contact met de gids en het grondstation om te bezien hoe het weer zich ontwikkeld en of we eerder van de gletsjer gehaald moeten worden of niet. Gelukkig is dat niet nodig.
We hebben een geweldige tocht over het ijs en net als de helikopter ons komt ophalen van het ijs begint het te regenen. De voorspelling klopte dus toch. Goed dat we eerder vertrokken zijn en vandaag de tocht hebben gedaan, want het was super.
Eenmaal op de grond rijden we nog naar een restaurant hier in de buurt (Matheson) en eten daar lekker nog wat ‘s avonds voor we terug gaan naar het hotel.
Alles te mooi en geeft je bijna heimwee naar die mooie landschappen, groetjes aan mijn zusje
super, wat schitterend!
xxx